Strona głównaChorobyKurkuma - przyprawa i lekarstwo

Kurkuma - przyprawa i lekarstwo

Kurkuma wykorzystywana jest jako przyprawa do wielu potraw i przypraw, najbardziej znaną z nich jest curry. Ze względu na intensywny żółty kolor kurkuma była początkowo wykorzystywana jako barwnik, później odkryto jej zastosowanie kulinarne, w tej chwili trwają badania nad wykorzystaniem kurkumy w medycynie.
Kurkuma - przyprawa i lekarstwo [© HLPhoto - Fotolia.com] W medycynie hinduskiej kurkuma znana jest jako środek przyspieszający gojenie się ran oraz łagodzący dolegliwości żołądkowe.

Na przestrzeni kilku ostatnich lat kurkuma zaczęła cieszyć się zainteresowaniem wielu firm farmaceutycznych, okazało się, bowiem, iż zawarte w niej substancje wykazują silne działanie przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne i antybakteryjne.

Obecnie trwają badania nad zastosowaniem tych substancji w leczeniu oraz profilaktyce chorób takich jak reumatoidalne zapalenie stawów, cukrzyca, choroba Alzheimera. Dotychczasowe wyniki są obiecujące, co istotne nie wykryto żadnych działań ubocznych.

Inne badania dowiodły, iż kurkumina - składnik kurkumy, może spowolnić rozwój chorób nowotworowych. Mimo optymistycznych prognoz upłynie jeszcze klika lat zanim leki zwierające kurkumę przejdą wszystkie niezbędne testy i trafią do aptek.

Zgłoś błąd lub uwagę do artykułu

Przeczytaj także


Choroba Alzheimera - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Choroba Alzheimera jest postępującym schorzeniem neurodegeneracyjnym ośrodkowego układu nerwowego, prowadzącym do stanów otępiennych, utraty pamięci, zdolności kognitywnych czy pogorszenia się oceny sytuacji. czytaj dalej »


Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Anemia - niedokrwistość, Choroba wieńcowa, Hemoroidy, Menopauza, Nowotwór prostaty, Osteoporoza, Schizofrenia, WZW C / HCV, pokaż wszystkie

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 17:14:38, 07-05-2012 ~gość: 178.182.7.xxx

    kurkuma jest bardzo dobra.Daję ją do zup,pizzy itp polecam
  • 18:24:13, 07-05-2012 Arti

    do barwienia ciast w tym naleśnikowego super
    ryż też wygląda ciekawe.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Umierać po ludzku
  • Aktywni 50+
  • Hospicja.pl
  • EWST.pl
  • Oferty pracy