Strona głównaChorobyKwas foliowy - nie tylko dla kobiet w ciąży

Kwas foliowy - nie tylko dla kobiet w ciąży

Folacyna, powszechnie nazywana kawasem foliowym jest istotnym składnikiem diety nie tylko przyszłych mam.
Kwas foliowy pełni bardzo istotną rolę w procesie powstawania czerwonych krwinek. Wpływa on także na pracę układu nerwowego oraz pokarmowego. Produkty bogate w folacynę powinny wprowadzić do swojej diety osoby pragnące długo cieszyć się zdrową i młodo wyglądającą cerą.

Bogatym źródłem kawasu foliowego są zielone warzywa takie jak brokuły, natka pietruszki, szpinak, kapusta, sałata, szparagi, brukselka, znajdziemy go także w owocach cytrusowych, awokado i jagodach. Bogate w kwas foliowy są również drożdże, otręby pszenne i soja.

Marta Wasiak / Senior.pl

Zgłoś błąd lub uwagę do artykułu

Zobacz także

 

 

 

Anemia - niedokrwistość, Choroba wieńcowa, Hemoroidy, Menopauza, Nowotwór prostaty, Osteoporoza, Schizofrenia, WZW C / HCV, pokaż wszystkie

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 15:35:58, 20-04-2012 ~gość: 89.79.139.xxx

    Kwas foliowy powinien być istotnym składnikiem diety przede wszystkim kobiet które planują zajść w ciążę, bo jak już w nią zajdą to przyjmowanie go może nie przynieść odpowiedniego skutku, czyli zabezpieczenia płodu przed wadami cewy nerwowej.
  • 12:12:17, 21-05-2012 ariela

    Dużo folianów ginie podczas obróbki termicznej, więc dla zdrowia warto folik sobie kupić.
  • 18:29:12, 06-07-2012 KYA

    No warto warto, najlepiej go przyjmować cały czas
  • 14:08:11, 18-09-2012 ~gość: 79.188.104.xxx

    Jak najbardziej przez cały czas, a już najbardziej warto zadbać o to podczas łykania pigułek antykoncepcyjnych.
  • 18:25:50, 21-09-2012 ~gość: 89.79.151.xxx

    Masz rację z tymi pigułkami, słyszałam ze ich przyjmowanie obniża poziom kwasu foliowego w organizmie.
  • 11:01:50, 03-10-2012 ~gość: 109.231.2.xxx

    Najcenniejszym źródłem kwasu foliowego jest szpinak, brukselka, brokuły, bób, groch, wątróbka, jaja. Szkoda, ze są one przyswajalne tylko w połowie, a gotowanie, pieczenie, smażenie powoduje straty tej witaminy nawet do 90 proc. Dlatego tak ważne jest przyjmowanie dodatkowe folika.
  • 20:18:24, 10-10-2012 Rowery-Elektryczne_pl

    Można pobierać kwas foliowy z naturalnych produktów jak np warzywa,ale można również jako suplement diety w tabletkach. Ja często właśnie tak robię,ale znowu bez przesady. Musi być to odpowiednio wywarzone.
  • 18:09:21, 22-10-2012 KYA

    Sądzę że przyjmowanie zalecanej dawki, czyli 0,4mg kwasu foliowego dziennie to najlepsze wyjście
  • 12:33:42, 08-11-2012 KYA

    Fakt, kobieta powinna pomyśleć o Foliku na kilka miesięcy przed planowanym poczęciem, zaleca się regularne łykanie przez min. 3 miesiace przed ciążą
  • 20:05:59, 20-02-2013 zośka1234

    warto wykluczyć wady układu nerwowego i przyjmować kwas foliowy przed zajściem w ciażę jak i w I trymestrze jej trwania.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Kobiety.net.pl
  • eGospodarka.pl
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Aktywni 50+
  • Oferty pracy