04-03-2013
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Wykazano, że związki powstałe z chmielu w wyniku warzenia piwa, humulony, mogą pomóc w leczeniu różnych chorób, takich jak cukrzyca i raka. Właśnie ustalono dokładną strukturę tych substancji, dzięki czemu utorowano drogę do opracowania nowych leków.
ma bardzo starą tradycję. Już 5 tysięcy lat temu sumeryjski lud czcił Ninkasi, bogini piwa. Napój ten jest otrzymany w wyniku zmieszania gorącej wody i słodu tworząc w wyniku różnych procesów chemicznych słodkawy roztwór. Po ugotowaniu dodaje się chmiel. To właśnie z tej rośliny, a dokładniej z jednego z jej związków - lupuliny, tj. pochodzą humulony, które nadają piwu jego charakterystyczny smak i właściwości odpowiadające za powstawanie pianki.
Badania opublikowane w ciągu ostatniego dziesięciolecia wykazały lecznicze właściwości humulonów, które - stosowane w małych ilościach - mogą chronić przed wieloma chorobami, takimi jak , niektóre nowotwory, stany zapalne, etc.
Niemniej jednak, jak zaznaczają uczeni z Uniwersytetu w Washington, jest jeszcze zbyt wcześnie, aby móc opracowywać leki w humulonami. Potrzeba dalszych badań, by lepiej zrozumieć, jak te cząsteczki reagują i w jaki sposób mogą działać.
Wyniki badan opublikowano w Angewandte Chemie International Edition.
Niestety miłośnicy piwa nie mogą uznać wyników analiz za dostateczny powód do nadmiernego raczenia się ulubionym napojem - jedynie izolowane humulony podawane w małych ilościach wykazują znaczące korzystne działanie. Pewne dobroczynne efekty piwa notuje się przy jego umiarkowanej konsumpcji, podkreślają uczeni.
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »