01-06-2013
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Witaminy z grupy B mogą chronić przed chorobą Alzheimera, wynika z nowych badań uczonych z Uniwersytetu Oxfordzkiego.
Dotychczas wiadomo było, że witaminy z grupy B odgrywają kluczową rolę w metabolizmie i uwalnianiu energii, a niedobór witaminy B6 lub B12 może powodować . Nowe badania sugerują, że suplementacja tymi witaminami może odgrywać rolę w ochronie przed .
Biorąc pod uwagę rolę, jaką witaminy z grupy B odgrywają w funkcjonowaniu układu nerwowego oraz w syntezie DNA, nie jest zaskakujące, że suplementacja może również odgrywać rolę w ochronie przed chorobą Alzheimera.
Aminokwas homocysteina jest związana z zaburzeniami poznawczymi i kurczeniem się mózgu kojarzonym z takimi problemami zdrowotnymi, jak choroba Alzheimera. Ostatnie badania z Uniwersytetu Oksfordzkiego potwierdziły, że wysokie dawki kwasu foliowego, witaminy B6 i B12 pomagają obniżyć poziom homocysteiny we krwi, a dodatkowo zmniejsza kurczenie się mózgu nawet o 90 procent w obszarach mózgu najbardziej dotknięta chorobą Alzheimera.
Choć wyniki te są wstępne i potrzeba dalszych badań, ale suplementacja witaminami z grupy B wydaje się najprostszą interwencją przy chorobie Alzheimera.
Istnieje osiem różnych witamin z grupy B.
- B1 (tiamina) jest zaangażowana w wiele funkcji organizmu, w tym w działanie układu nerwowego, mięśni i węglowodanów.
- B2 (ryboflawina) i B3 (niacyna) stanowią pomoc w procesie trawienia, dodatkowo B2 jest odpowiedzialny wsparcie uzdatniania tlenu do wykorzystania go przez organizm, podczas gdy B3 ma wpływ na zdrowie nerwów i skóry.
- B5 (kwas pantotenowy) i B7 (biotyna) są konieczne dla metabolizmu węglowodanów, białek, tłuszczy i aminokwasów.
- B6 () jest niezbędna do syntezy serotoniny i noradrenaliny oraz przy powstawaniu mieliny (substancji wytwarzanej przez komórki otaczające aksony komórek nerwowych).
- B9 (lepiej znana jako kwas foliowy) pomaga organizmowi w tworzeniu nowych zdrowych komórek.
- jest kluczowa w tworzeniu krwinek czerwonych i białka oraz w syntezie DNA.
Witaminy z grupy B przede wszystkim można znaleźć w wysokobiałkowych produktach, takich jak ryby, mięso, drób, jaja i nabiał. Niektóre liściaste, zielone warzywa, fasola i groch również są bogate w witaminy z grupy B.
Choroba Alzheimera jest postępującym schorzeniem neurodegeneracyjnym ośrodkowego układu nerwowego, prowadzącym do stanów otępiennych, utraty pamięci, zdolności kognitywnych czy pogorszenia się oceny sytuacji. czytaj dalej »