09-03-2012
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Witamina D, na przestrzeni ostatnich kilku lat, stała się „hitem" w ekipie witamin. Umożliwia organizmowi absorpcję wapnia, co jest niezbędne by mieć mocne kości i zęby. Ponadto pomaga utrzymać układ odpornościowy w dobrej kondycji, może zmniejszyć ryzyko niektórych rodzajów nowotworów, jak również obniżyć ryzyko takich chorób układu nerwowego, jak stwardnienie rozsiane.
Nowe badania, przeprowadzone w Heart Institute of the Intermountain Medical Center w Utah wykazały, że witamina D może również przyczynić się do zdrowia serca. W rzeczywistości, niedostateczny poziom witaminy D może zwiększyć ryzyko chorób serca i udaru mózgu.
W badaniu, którego wyniki zostały zaprezentowane na konferencji naukowej American Heart Association na Florydzie, wzięło udział 27.600 osób w wieku 50 lat i starszych. Żaden z uczestników nie miał w swej historii chorobowej problemów z układem krążenia.
Najpierw uczestnicy zostali podzieleni na trzy grupy w zależności od poziomu witaminy D. Pierwsza grupa miała ponad 30 nanogramów witaminy na mililitr, kolejna grupa miała 15-30 ng / ml, ostatnia zaś - mniej niż 15 ng / ml. Następnie naukowcy monitorowali zdrowie uczestników przez ponad rok, notowano wszelkie symptomy chorób serca.
Stwierdzono, że osoby z najniższym poziomem witaminy D były 77% bardziej narażone na śmierć w trakcie badania, miały o 45% większe ryzyko rozwoju choroby wieńcowej i 78% większe prawdopodobieństwo wystąpienia udaru w porównaniu do pacjentów z prawidłowym poziomem witaminy D.
Witamina D jest związana z regulacją , kontrolą stanów zapalnych i poziomu glukozy. Wszystkie te czynniki odegrały ważną rolę w zakresie ochrony zdrowia serca.
- Efekt badania jest relewantny, bowiem po raz pierwszy ustalono związek między niedoborem witaminy D a chorobami układu krążenia - Brent Muhlestein z Heart Institute at Intermountain Medical Center. - Wnioski, na temat tego, jak możemy zapobiec chorobom i zapewnić odpowiednie leczenie, pomogą uratować większej ilości istnień ludzkich - dodaje.
- Ustaliliśmy, że wśród pacjentów po 50 roku życia, nawet umiarkowany niedobór witaminy D był związany z rozwojem choroby niedokrwiennej serca, niewydolności serca, udaru mózgu i śmierci - mówi doktor Heidi May, współautorka badań. - To ważne, ponieważ niedoborowi witaminy D łatwo można przeciwdziałać - wyjaśnia.
Jak zatem, dostarczyć witaminę D naszemu organizmowi? Najlepszym jej źródłem jest słońce Ciało wytwarza witaminę D, gdy promienie słoneczne docierają do gołej skóry. National Osteoporosis Society mieszkańcom Wielkiej Brytanii rekomenduje10-minutową ekspozycję na światło słoneczne dwa razy codziennie od maja do września (w zależności od rodzaju skóry). Powinno się to odbywać bez ochrony przeciwsłonecznej, ale uważając, aby nie przesadzić z opalaniem.
Poza tym, możemy także dostarczyć witaminę D jedząc odpowiednie produkty. zawierają jej znaczne ilości, podobnie olej z wątroby dorsza (dowodząc, że nasze matki i babcie miały rację). Witamina D występuje też jajach, mięsie, czasem płatkach śniadaniowych (w zależności od rodzaju) i margarynie.
Jeśli obawiasz się, że spożycie witaminy D nadal jest zbyt niskie, można sięgnąć po suplementy z witaminą D.
- Ważnym jest, aby osoby, którym trudno zadbać o odpowiednią ilość witaminy D dzięki słońcu, zadbały o jej dostarczenie dzięki diecie - mówi Sian Porter z Brytyjskiego Stowarzyszenia Dietetycznego (British Dietetic Association). Departament Zdrowia zaleca codzienne spożycie 10 mikrogramów witaminy D osobom w wieku powyżej 65 lat i tym, którzy spędzają dużo czasu w pomieszczeniach zamkniętych lub z innych przyczyn nie mają okazji do ekspozycji na słońce.
Z drugiej strony, nie należy przesadzać z czerpaniem przyjemności ze światła słonecznego. Zbyt duża ekspozycja na słońce niesie za sobą ryzyko wystąpienia . Za wysokie dawki witaminy D mogą być toksyczne.